srijeda, 11. travnja 2012.

Udžbenici - ponuda i potražnja

Prije svega da se svima ispričam zbog dužeg ne javljanja i ne pisanja bloga. Iza nas su ostali mini proljetni praznici (sretan Uskrs svima koji slavi i onima koji će ga tek slaviti). Ulazimo u finiš školske godine i ovim putem apeliram na sve nastavnike da se naoružaju strpljenjem i razumjevanjem prema djeci. Vjerujte i njima je ovo stres. počinju završna poglavlja u gradivu, pa stoga i češći testovi i usmena ispitivanja. Vas nastavnike molim samo jedno, uskladite se sa kolegama i napravite raspored testova i ispitivanja tako da toj djeci malo olakšate taj finiš školske godine. Isto tako vas molim da izbjegavate kaznene petominutne testove koji uvijek ruše prosjek ocjena. Potrudite se biti strpljiviji prema djeci. Ako dobiju nenajvaljeni petominutni iz nekog predmeta, a taj dan su se spremali za test iz drugog i odgovaranje iz trećeg, naravno da nisu u mogućnosti sasvim korektno napisati i kazneni petominutni. Stoga molim vas da se uskladite međusobno sa kolegama, još jednom pročitate PRAVILNIK O OCJENJIVANJU i pokušate ovu školsku godinu okončati bez stresa i za sebe i za djecu i za nas roditelje. Naročito apeliram na profesoricu matematike da kada zada test isti pokuša i ispraviti u dogledno vrijeme (zakonski unutar sedam dana). Za nju znamo da je sklona uzeti bilježnice na ocjenjivanje koje budu kod nje duže vrijeme, znamo da je sklona pisanju testova tjedan ili dva prije kraja školske godine. Poslije djeca ne stignu poispravljat eventualnu lošu ocjenu koju su dobili zbog lošeg dana, učenja nečeg drugog i općenitog pritiska koji im stoji na leđima. Molim vas za obzirnost.

E da, htio sam nešto napisati o udžbenicima. Dakle, svi dobro znamo kakav je stres za nas roditelje, nabavka novih udžbenika. Većina nas pribjegava nabavci udžbenika od učenika koji su već završili dotični razred, a pri tome pokušava knjige svoga djeteta prepustiti nekome kome trebaju. To je sasvim normalna stvar, a pogotovo u ovo recesisko vrijeme. Stoga vas molim da pokušate svi zadržati udžbenike koji su ove godine bili u uporabi, jer tako ćete uvelike pomoći djeci da i ove godine idu na more. Hahaha pitate se kako mislim na more? Pa lijepo ako uspiju udžbenike nabaviti od prijatelja iz starijeg razreda, tada će nama roditeljima budžet za ovo ljetovanje biti puno veći. Naročito onim roditeljima koji imaju dvoje i više djece.
No to je nekim ravnateljima i nastavnicima jako teško napraviti, kada ih većina izdavača stimulira da uzimaju nova izdanja udžbenika (iako se pitam šta fali ovima od ove godine). Da stimulira se škola, (laptop ravnatelju, video kamera školi,.....), učitelji (nastavna pomagala, pribor za nastavu, didaktička pomagala i opet laptopi). Dakle molim vas da udžbenici budu od ove godine ako nije problem, barem dok ne prođe recesija ili nam država ili županija ili grad ne izglasaju besplatne udžbenike. Prije nego pristanete na nove udžbenike od nekog novog izdavača, molim vas da razmislite o ovom što sam napisao.


Nema komentara:

Objavi komentar