srijeda, 11. travnja 2012.

Stavovi učitelja o nabavi udžbenika i obvezama nakladnika

Nažalost, opet moram reći da sustav školstva ne valja, pa ni odnos vlasti prema istom. Izdavački lobiji i dalje provode svoju samovolju i ne dozvoljavaju promjenu, prije svega političkih stavova prema tom problemu, ali i utjeću na mišljenje vas učitelja i ravnatelja. Dakle idemo postaviti situaciju ovako, imamo u Hrvatskoj pet ili šest izdavača koji izdaju udžbenike za osnovnu i srednju školu. Mislim na pet ili šest najutjecajnijih izdavača. Oni svake godine izdaju nove i nove udžbenike i te i takve udžbenike odobrava neko povjerenstvo pri ministarstvu prosvjete. Članovi povjerenstva su osobe sa visokim primanjima i na njih se nebi trebalo utjecati prilikom donošenja odluke o izdavanju i odobrenju nekog udžbenika ili ne. Međutim te osobe su podložne raznom lobiranju (primanju mita na razne načine) pa tako neki članovi povjerenstva imaju dodatne novčane prihode, imaju dogovorena ljetovanja i zimovanja o trošku izdavača..... No tko im to sve omogučuje? Pa sustav. A tko je sustav? Pa veliki dio tog sustava ste vi učitelji. Zašto im pogodujete? Pa zato jer ste se i vi našli u tom krugu uzimanja određenih privilegija i što koristite određene benifite istih izdavača. To je jednostavno tako u našem društvu. Kad može vlast, zašto ne i ja mali čovjek na margini sustava. Moralni smo kada osuđujemo vlast zbog toga, ali kada dođemo u priliku da učinimo isto, to i učinimo i to bez imalo grižnje savjesti. Pa što je jedan laptop u odnosu na nečije stotine tisuća kuna, pa to je samo kap u moru. Kako licemjerno.
Još davne 2007. HDZ-ovo ministarstvo prosvjete je odradilo stručnu studiju o tome što vi nastavnici mislite o nabavci udžbenika. I to je licemjerno, jer se od tada zna za problem, a riješenja niotkud. Evo kopija sažetka tog dokumenta, sa svim akterima studije i sažetkom vašeg nastavničkog mišljenja i stavova o istom.


Kao digresiju navodim da je izvorni članak izbrisan iz arhive i više ne postoji osim ovog sažetka

Autori: Bežen, Ante; Munk, Krešimir
Naslov: Stavovi učitelja o nabavi udžbenika i obvezama nakladnika
( Teacher's attitudes on textbook acquisition and publisher obligations )
Izvornik: Metodika, casopis za teoriju i praksu metodika u predskolskom odgoju, skolskoj i visokoskolskoj izobrazbi (1332-7879) 4 (2003), 6; 65-76
Vrsta rada: prethodno priopćenje
Ključne riječi: učitelji, udžbenici, nakladnici, nabava udžbenika, obveze nakladnika, kazna za nakladnike
( teachers, textbooks, publishers, textbook acquisition, publisher obligations, publisher penalties )

Sažetak:
U članku se iznose rezultati drugog dijela velike ankete Ministarstva prosvjete i športa među učiteljima osnovnih i srednjih škola o stavovima prema udžbenicima i udžbeničkoj politici u Hrvatskoj, koja je znanstveno obrađena za prezentiranje u javnosti. Obuhvaćeni su odgovori na pitanja o nabavi udžbenika i obvezama nakladnika udžbenika prema školama i učenicima. Učitelji pretežito smatraju da udžbenike trebaju nabavljati roditelji, što ukazuje na potporu tradicionalnom nabavljanju udžbenika (ipak, dosta ih daje potporu ovlaštenim distributerima koji bi udžbenike distribuirali u školi). Pretežit broj učitelja je također za to da škola osigura besplatne udžbenike samo za materijalno ugrožene učenike, a ne za sve, kako je to u visoko razvijenim zemljama. Učitelji su za povjeravanje proizvodnje udžbenika samo onim nakladnicima koji za to imaju potrebne uvjete te za kažnjavanje nakladnika koji proizvode udžbenike mimo propisa. Najveći problemi u vezi s proizvodnjom udžbenika za nakladnike su kvaliteta udžbenika, neodgovornost nakladnika i loš sastav stručnih povjerenstava koji odobravaju udžbenike.
Izvorni jezik: HRV
Current Contents: NE
Citation Index: NE
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja: Odgojne znanosti
Tiskani medij: da
Upisao u CROSBI: Martina Kolar (martina.kolar@ufzg.hr), 11. Lis. 2007. u 09:29 sati

Nema komentara:

Objavi komentar