petak, 20. travnja 2012.

Bullyng - najveće zlo današnjeg školstva

Ravnatelj naše škole na jednom roditeljskom jasno i glasno utvrdi da u našoj školi nema bullynga. Molim? Ustvrdio sam u jednom postu da je to statistički nemoguće.
Jednako tako ustvrdio sam da škola nije samo obrazovna ustanova, nego i odgojna ustanova! Amen!
To je tako i nikako drugačije!
Što škole, odnosno, što naša škola poduzima protiv ove kuge današnjice? Ništa! Ravnatelj tvrdi da naša škola nije zaražena tom bolešću, pa što bi onda poduzimala! U medicini postoji termin koji se zove prevencija! On kao termin postoji i u psihologiji i u mnogim drugim sverama znanosti i života.
No kako sam ravnatelj kaže ''nema bolesti''. Možda treba izvršiti preventivno cjepljenje protiv iste. Jedino cjepljenje koje se može napraviti u ovom slučaju je stalni razgovori sa učenicima, ali i nastavnicima. Dali razrednici prepoznaju bulling u svom razredu? Što poduzimaju povodom toga? Dali nastavnici prepoznaju sami sebe kada svojim autoritetom i načinom rada nehotice i sami učestvuju u bullyngu? Dali u stvari i sami znaju što je to i koliko je to opaka bolest?
Naš ravnatelj nezna! On tvrdi da on u našoj školi nije prisutan. Grohotom ću se nasmijati i pripisat ću tu izjavu njegovom neumornom htjenju da naša škola dobije epitet ''najbolja i najelitnija škola'' u OBŽ.
Niti je, niti će biti. Dokle god ne poduzmemo sve, ali baš sve da to i bude.
Ne znam zna li naš ravnatelj da i riječ ubija? Nekad riječ može biti učinkovitija od ispaljenog metka. Riječ uvijek pogađa u srce?
Naučite našu djecu da ne ispaljuju tako smrtonosne metke. Ti metci potiho ubijaju.
Da, da, i vi nastavnici znate ponekad ispaliti metak velikog kalibra. Ima vas koji to činite podosta često.
Što? Hoćete reći da to nije istina? Malo se poslušajte? Malo pogledajte što činite i poslušajte sebe što govorite?
Evo vam drastičnog primjera kako i izgovorena riječ pogađa u srce:

http://youtu.be/w7GaGFJwdd0

Prepoznajte ovakvo ponašanje kod naše djece i naučite ih da ono nije ok. A ako tvrdite da ovakvog ponašanja u našoj školi nema, dajte sve od sebe da ga ni ne bude!!!! Jako vas molim!!!!

Nema komentara:

Objavi komentar